Undgå julen hos dyrlægen

At tilbringe juledagene hos dyrlægen med et sygt kæledyr, står ikke på en dyreejers ønskeliste. Alligevel er det hver jul en realitet for mange dyreejere

Der er imidlertid mange ting man kan gøre for at undgå dette. Julens mad og pynt er desværre fuld af farer for kæledyrene og i det følgende kan du læse mere om, hvad du skal være opmærksom på.

De skal også mærke det er jul, men…
At dele julemaden med sin hund eller kat er ikke en god ide. Den fede julemad kan give problemer i form af diarre, opkast eller betændelse i bugspytkirtlen. Sidstnævnte kan du læse mere om nedenfor. Fugleskrog og ribben fra flæskestegen kan give forstoppelse og de porøse knogler kan splintre i mavetarmsystemet og gøre stor skade.

kat_nytaar
kat

Vær opmærksom på:

Udover at give problemer som diarre og opkast kan julemaden resultere i betændelse i bugspytkirtlen (pancreatitis). Bugspytkitlen (pancreas) er en stor kirtel der danner insulin og fordøjelsesenzymer. Ved bugspytkirtelbetændelse, begynder enzymerne at nedbryde bugspytkirtlen, hvilket udvikler sig til en betændelsesreaktion. Denne betændelsesreaktion kan blive til bughindebetændelse, hvilket i værste fald medfører døden. Tilstanden er meget smertefuld for hunden og de symptomer man ser, er opkast, diarre, sløvhed, manglende appetit, feber og smerter. Smerter som hunden kan vise ved at stille sig i såkaldt ”bedestilling”, med bagenden i luften og forenden ned mod jorden med forbenene strakt ud.
Betændelse i bugspytkirtlen opstår når hunden indtager meget fedtrige måltider og ses derfor ofte i dyreklinikken ved juletid. Tilstanden kræver indlæggelse med væskebehandling og smertestillende. Særligt overvægtige hunde er i risiko for at udvikle bugspytkirtelbetændelse, men man skal altid huske at holde igen med den fede mad.

Chokolade indeholder stoffet theobromin som hverken hunde eller katte kan tåle. Jo højere indhold af kakao, jo højere indhold af theobromin, derfor er mørk chokolade særlig farligt. Symptomerne på chokoladeforgiftning er opkast, savlen, svimmelhed, rastløshed og øget drikkelyst og vandladning.

Rosiner og vindruer er giftige for hunde og kan i værste fald medføre akut og livstruende nyresvigt. De symptomer man oplever ses få timer efter hunden har indtaget rosinerne. Hunden vil kaste op og have diarre og blive nedstemt. Mavesmerter og kramper ses også. Hunden vil drikke meget og tilsvarende urinere mere end normalt. Nyrerne kan tage permanent skade og i værste fald overlever hunden ikke forgiftningen.

Hunde kan finde på at spise de mest utrolige ting! De går ikke af vejen for at indtage glaskugler og anden julepynt, som kan give store problemer i mavetarmsystemet. Undgå at lade hunden være uden opsyn i samme rum som juletræet og placer gerne især glaskugler i en højde som hunden ikke kan nå. Især hvalpe, som naturligt er nysgerrige og undersøger deres omgivelser ihærdigt, kan være særdeles interesserede i at sætte tænderne i pynten.

Julestjerne, mistelten og kristtorn er alle giftige, hvis de indtages og bør holdes væk fra katte. Placer planterne, så katten ikke kan komme i nærheden af dem eller vælg dem helt fra. Katte er adrætte og kan få poterne i ting der er placeret højt! Særligt for indekatte er planter og andet grønt meget interessant og en stor fristelse. Hvis planterne indtages, ser man som tegn på forgiftning symptomer som opkast, savlen, mavesmerter, diarre og nedstemthed.

Levende lys er smukke, både i dekorationer og på juletræet, men det kan hurtigt gå rigtig galt! Nysgerrige killinger kan komme slemt til skade, men de kan også uforvarende brænde sig ved blot at passere lysene, typisk på haler. Der bør ikke være levende lys i juletræets underste grene, men husk at en høj placering af levende lys generelt ikke er ensbetydende med at katten vil lade dem være i fred. Under alle omstændigheder bør levende lys altid være under opsyn.

Katte kan næsten ikke stå for det krøllede bånd som omgiver julegaverne. Gavebånd er dog ikke godt legetøj, da katte kan skære sig på det, når de tygger i det. De kan finde på at spise båndet som kan sidde fast i munden, om tungeroden eller i svælget. Katten kan finde på at sluge gavebåndet som kan give forstoppelse, skader på tarmen og i værste fald medføre døden. Derfor er det en god ide at katten ikke har adgang til pakkerne med gavebånd uden opsyn og at man, efterhånden som pakkerne pakkes ud, fjerner gavebåndet.

Et træ i stuen er som en drøm for katte som elsker at sætte deres kløer i frisk træ! Når der så oveni købet er hængt spændende ting fra alle grenene, er det en nærmest urimelig fristelse for katte. At gøre juletræet til sit eget personlige kradsetræ med legetøj, er imidlertid potentielt rigtigt farligt for katten. Glaskugler kan splintre og skære. Lametta, grannåle og anden pynt kan, hvis de indtages af katten, give store problemer. Træet kan vælte, hvis katten beslutter sig for at kravle helt op i toppen. Levende lys i træet er selvsagt også farligt for katten, som bør lukkes væk, hvis den ikke kan holde poterne og kløerne fra juletræet.

Egelund Dyreklinik ønsker både dig og dine dyr en glædelig og sikker jul!
Share:

Er din hund utryg til nytår?

dog_new_year

Mange hunde bryder sig ikke om nytåret, derfor er her en række gode råd.

Læs mere

Book en tur i hundeskoven

sofahund

Keder din hund sig? Så benyt vores Store hundeskov, hvor din hund kan få lov til at løbe frit rundt i vores store indhegnet hundeskov, helt alene.

Læs mere om vores hundeskove