Operativ fjernelse af tænder

Når det er nødvendigt at fjerne tænder, foregår det naturligvis altid i fuld bedøvelse. Tænderne renses altid først, da det er vigtigt at undgå yderligere spredning af bakterier.

Fortænder har kun en rod ved både hund og kat, men roden er lang og afhængig af tandens tilstand, kan det være mere eller mindre vanskeligt at fjerne en fortand. Det er dog mindre omfattende end at fjerne kindtænder som har mere end én rod. De store kindtænder har hele tre rødder og for at fjerne dem, skal tanden først deles i tre.

Fjernelse af kindtænder, samt hjørnetænder, kræver at man forsigtigt løsner tandkødet, borer en del af rødderne fri og deler tanden, inden rødderne fjernes en af gangen. Dernæst fyldes de efterladte huller med et stof som beskytter knoglen under helingen og som opløses efterhånden. Til sidst syes tandkødet på plads igen.
Trådene som der syes med opløser sig selv, men vi vil altid gerne se dyret til en kontrol efter ti dage. Det er nemlig vigtigt at sikre sig at helingen er komplet. Hvis dyret tillader det, vælger vi ofte at fjerne trådene, da der kan sidde en del madrester i dem og det kan irritere tandkødet, men trådene opløser som sagt sig selv under alle omstændigheder.

Har din hund eller kat fået bortopereret tænder, er det vigtigt at følge dyrlægens anvisninger for at sikre et godt resultat. Indtil efter kontrollen må dyret ikke tygge i hårde ting eller legetøj og skal have opblødt foder de første dage. Samtidig er det vigtigt at give den medicin som dyrlægen udskriver. Er man som ejer i tvivl om det mindste, tjekker vi hellere en gang ekstra end en gang for lidt, det koster ikke ekstra.

Resorptioner hos kat
Man mener at helt op til 2/3 af kattene har resorptioner i deres tænder – en lidelse, hvor tanden, af ukendte årsager, nedbryder sig selv.
Når tanden nedbrydes, kommer der hul ind til tandens nerve og det medfører store smerter for katten. Denne lidelse kan være svær at opdage, da resorptionen typisk starter på tandens krone, ved overgangen mellem kronen og tandkødet. Det første man observerer, er en rødmen og irritation af tandkødet. For at konstatere eller udelukke en resorption, er det nødvendigt at tage røntgenbilleder.
Er der kommet en resorption i tanden, kan den ikke reddes, men må fjernes. Har katten først haft en tandresorption, er der en risiko for at den vil få flere. Derfor anbefaler vi jævnlig kontrol, hver 6.-12- måned for at finde resorptionerne i tide, så katten ikke skal have ondt.

Kronisk mundhulebetændelse (stomatitis)
Kronisk mundhule betændelser rammer nogle katte. Ved kronisk mundhulebetændelse, bliver ikke kun tandkødet, men også mundens slimhinde betændt. Lidelsen er meget smertefuld for katten, som ofte vil værge sig mod at spise. Den kan savle, stoppe med at soignere sig, få dårlig ånde og blive mindre aktiv og social. Lidelsen påvirker altså i høj grad kattens velfærd.

Årsagen til sygdommen kendes ikke, men man har kædet lidelsen sammen med influenzatypen Calici-virus, en virus som katten kan vaccineres imod. Derudover spiller kronisk stress en rolle, da det påvirker immunforsvaret negativt. Visse katteracer er tilsyneladende overrepræsenteret. Plak på tænderne forværrer betændelsen og en god mundhygiejne er vigtig, tandbørstning og hyppig tandrens kan holde problemerne nede i milde tilfælde. At reducere stress og understøtte immunforsvaret vil også hjælpe. Svære tilfælde kan kræve en drastisk løsning: fjernelse af de fleste af tænderne i munden. Det kan virke voldsomt og det er også en stor behandling, men katten vil så til gengæld også være symptomfri. Katten kan spise fint alligevel, faktisk bedre end da den have ondt i munden.

Parodontose
Parodontose er den hyppigste årsag til at vi må fjerne tænder og samtidig den årsag, som forholdsvis let kan forebygges, bl.a. ved tandbørstning og jævnlig tandrens efter behov.

Ubehandlet vil tandsten og tandkødsbetændelse efterhånden udvikle sig til parodontose. Parodontose er en betændelsestilstand i knoglevævet som tænderne sidder fast i.  Tænderne bliver løse og vil til sidst falde ud. Er der først opstået parodontose, med skade i knoglevævet, kan det ikke helbredes, men bremses ved at fjerne løse tænder, rense grundigt og dernæst jævnligt rense tænderne.

Tags:
Share: